Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Δ-1. Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης







1) Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια ποιον επέλεξαν οι Μεγάλες Δυνάμεις να κυβερνήσει την Ελλάδα;
Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία επέλεξαν το 1832 το 17άχρονο πρίγκιπα Όθωνα, γιο του Βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου, να κυβερνήσει ως βασιλιάς την Ελλάδα.

2) Τι ήταν η Αντιβασιλεία;
Επειδή ο νεαρός βασιλιάς Όθωνας, όταν έφτασε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1833, δεν είχε ακόμη ενηλικιωθεί, ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας για δύο χρόνια τρεις συμπατριώτες του, οι οποίοι αποτέλεσαν τη λεγόμενη Αντιβασιλεία.

3) Ποιο ήταν το έργο της Αντιβασιλείας;
Οι τρεις Βαυαροί αντιβασιλείς, με τον ερχομό τους στην Ελλάδα, πήραν δραστικά μέτρα για να ανασυγκροτήσουν το κράτος. Προσπάθησαν να οργανώσουν τη διοίκηση, τη δικαιοσύνη και το εκπαιδευτικό σύστημα, να δυναμώσουν την οικονομία και να κατοχυρώσουν την πρόσφατη ανεξαρτησία.
Το ελληνικό κράτος χωρίστηκε σε νομούς, επαρχίες και δήμους. Η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε από το Ναύπλιο στην Αθήνα, το Δεκέμβριο του 1834. Ιδρύθηκαν σχολεία για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Δημοτικά, Ελληνικά και Γυμνάσια), Διδασκαλείο καθώς και Πανεπιστήμιο στην Αθήνα που άρχισε να λειτουργεί το 1837. Ο στρατός στελεχώθηκε και με Βαυαρούς αξιωματικούς.

4) Γιατί η Εκκλησία της Ελλάδας αποσπάστηκε από το Πατριαρχείο;
Την ίδια εποχή η Εκκλησία της Ελλάδας ανακηρύχθηκε αυτοκέφαλη (αυτοδιοίκητη), δηλαδή ανεξάρτητη διοικητικά από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, για να μην επεμβαίνουν οι Τούρκοι στη διοίκησή της.

5) Πώς ήταν οι σχέσεις του ελληνικού κράτους με την Υψηλή Πύλη;
Οι σχέσεις διαταράσσονταν από το ζήτημα των υπόδουλων Ελλήνων, που ζούσαν έξω από τα σύνορα του ελληνικού κράτους. Παρά τις δυσκολίες, το 1855 υπογράφτηκε η πρώτη εμπορική και ναυτιλιακή συμφωνία μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών Τούρκων.

6) Με τι ασχολήθηκε ο Όθωνας την εποχή της βασιλείας του;
Με την οργάνωση της διοίκησης και με θέματα ασφάλειας και οικονομίας.

7) Γιατί ο λαός ήταν δυσαρεστημένος με τον Όθωνα και τους αντιβασιλείς;
Ο τρόπος διακυβέρνησης και πολλές βασιλικές αποφάσεις δημιούργησαν δυσαρέσκεια. Τα εθνικά κτήματα (τα κτήματα δηλαδή που ανήκαν στο ελληνικό κράτος) δε δόθηκαν στους αγρότες και στους ακτήμονες (σε αυτούς δηλαδή που δεν είχαν κτηματική περιουσία). Οι περισσότεροι από τους αγωνιστές του 1821 παραμερίστηκαν. Η ληστεία στην ύπαιθρο μεγάλωνε την ανασφάλεια και την αναταραχή.

8) Πού οδήγησε η λαϊκή δυσαρέσκεια για τη βασιλεία του Όθωνα;
Οδήγησε στη οργάνωση επαναστατικού κινήματος, που είχε σκοπό να εξαναγκάσει τον Όθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα.

9) Ποιοι ήταν πρωταγωνιστές του κινήματος αυτού και πότε έγινε;
Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1843 μονάδες στρατού, με επικεφαλής το συνταγματάρχη Καλλέργη και τον αγωνιστή του 1821 Μακρυγιάννη, περικύκλωσαν μαζί με πλήθος λαού τα ανάκτορα (στη σημερινή πλατεία Συντάγματος) ζητώντας Σύνταγμα. Τον επόμενο χρόνο ψηφίστηκε Σύνταγμα και το πολίτευμα της χώρας μεταβλήθηκε από απόλυτη μοναρχία σε συνταγματική μοναρχία.

10) Πότε έφυγε ο Όθωνας από την Ελλάδα και γιατί;
Οι αντιδράσεις του λαού κατά της βασιλείας του Όθωνα συνεχίστηκαν. Το φθινόπωρο του 1862 ξέσπασαν επαναστατικά κινήματα σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας. Ο Όθωνας έχασε το θρόνο του και μαζί με τη βασίλισσα Αμαλία επέστρεψε στην πατρίδα του, τη Βαυαρία.

11) Τι ήταν η «Μεγάλη Ιδέα»;
Η «Μεγάλη Ιδέα» ήταν η επέκταση των συνόρων του ελληνικού κράτους και η απελευθέρωση των υπόδουλων Ελλήνων που εξακολουθούσαν να ζουν κυρίως στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Διαδόθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα.

12) Ποιος ήταν ο εμπνευστής και θερμός υποστηρικτής της «Μεγάλης Ιδέας»;
Ήταν ο Ιωάννης Κωλέττης. Υπήρξε υπουργός Εσωτερικών της ελληνικής επαναστατικής Κυβέρνησης και αργότερα σύμβουλος του Καποδίστρια. Το 1844 ανέλαβε πρωθυπουργός της χώρας μέχρι το θάνατό του, το 1847.Της «Μεγάλης Ιδέας» υποστηρικτής ήταν και ο ίδιος ο βασιλιάς Όθωνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου