Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Δ-2. Η βασιλεία του Γεωργίου Α΄ - ο Χαρίλαος Τρικούπης

1) Μετά την απομάκρυνση του Όθωνα, ποιος ήταν ο νέος βασιλιάς της Ελλάδας;
Ήταν ο Δανός πρίγκιπας Γεώργιος, ο οποίος επιλέχθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις και ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Ελλήνων (1863). Κυβέρνησε την Ελλάδα για μισό περίπου αιώνα.

2) Ποιο ήταν το δώρο της Αγγλίας στο νέο βασιλιά;
Ήταν η παραχώρηση των Επτανήσων στην Ελλάδα το 1863.

3) Τι προσπάθησε να κάνει ο Γεώργιος Α΄στη διάρκεια της βασιλείας του;
Προσπάθησε να εκσυγχρονίσει τη χώρα και να επεκτείνει τα εδάφη της.

4) Τι γνωρίζεις για το Σύνταγμα του 1864;
Το νέο Σύνταγμα που ψηφίστηκε το 1864 ήταν πιο δημοκρατικό από το προηγούμενο, περιόριζε ακόμη περισσότερο την εξουσία του βασιλιά και αναγνώριζε για την Ελλάδα το πολίτευμα της βασιλευόμενης δημοκρατίας.

5) Εκτός από τα Επτάνησα, ποια άλλα γεωγραφικά τμήματα ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα την εποχή της βασιλείας του Γεωργίου Α΄;
Ενσωματώθηκε η Θεσσαλία (1881) καθώς και ο σημερινός νομός Άρτας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο πληθυσμός αλλά και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

6) Ποιος βοήθησε σημαντικά για να ενωθεί ο νομός Άρτας με την Ελλάδα;
Ο Χαρίλαος Τρικούπης, που ήταν νομικός και διπλωμάτης. Διετέλεσε υπουργός και αργότερα πρωθυπουργός της χώρας.

7) Ποια η τακτική του για την ενσωμάτωση αλύτρωτων περιοχών στο ελληνικό κράτος;
Επειδή ο Χαρίλαος Τρικούπης γνώριζε καλά τις περιορισμένες δυνατότητες του ελληνικού κράτους, δεν ενθάρρυνε τα ένοπλα επαναστατικά κινήματα στις περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που κατοικούσαν υπόδουλοι Έλληνες. Αντί γι’ αυτό προτίμησε να τονώσει την ελληνικότητα των αλύτρωτων περιοχών (των περιοχών δηλαδή που δεν είχαν απελευθερωθεί και ήταν έξω από τα σύνορα του ελληνικού κράτους)ιδρύοντας σχολεία και εκκλησίες.

8) Τι έκανε ο Τρικούπης στις περιόδους της πρωθυπουργίας του;
Ενίσχυσε τη δημοκρατία και ασχολήθηκε με την οργάνωση του κράτους. Πραγματοποίησε σημαντικά έργα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, όπως η διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου και η αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας, παίρνοντας δάνεια από το εξωτερικό. Βελτίωσε τις συγκοινωνίες με την κατασκευή οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου.

9) Γιατί κήρυξε πτώχευση ο Τρικούπης το 1893;
Επειδή η Ελλάδα είχε δανειστεί μεγάλα ποσά και οι φόροι δε συλλέγονταν σωστά, τα έξοδα του κράτους ήταν περισσότερα από τα έσοδα. Έτσι ο Τρικούπης κήρυξε πτώχευση το 1893 και λίγο αργότερα η χώρα δέχτηκε Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο( έλεγχο δηλαδή της οικονομίας της από διεθνή Επιτροπή), προκειμένου να πληρωθεί το υπέρογκο δημόσιο χρέος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου