Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

29. Γνωριμία με τους Ορθοδόξους άλλων χωρών


ΑΜΕΡΙΚΗ - ΑΦΡΙΚΗ - ΩΚΕΑΝΙΑ

Γνωριμία με τους Ορθοδόξους άλλων χωρών
Η εκκλησιαστική οργάνωση των Ορθοδόξων Εκκλησιών αποτελεί συνέχεια της Παράδοσης της Εκκλησίας μας από την εποχή των Αποστόλων μέχρι σήμερα
Το ορθόδοξο οικουμενικό πνεύμα σέβεται τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των ορθόδοξων λαών
Η Ορθοδοξία αποτελεί συνδετικό κρίκο όλων των ορθόδοξων πιστών σε όποιο μέρος της γης και αν βρίσκονται
Όταν κάναμε λόγο στο προηγούμενο μάθημα για την Ορθόδοξη Παράδοση επισημάναμε την προσήλωση της Εκκλησίας μας στην πίστη των Αποστόλων και στην αγιοπατερική και συνοδική Παράδοση. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, ακολουθώντας αυτή την Παράδοση, διατήρησε ανόθευτη τη χριστιανική πίστη αλλά και τις βασικές διαστάσεις της εκκλησιαστικής οργάνωσης των πρώτων χριστιανικών χρόνων.
Πυρήνας της λατρευτικής ζωής των πιστών είναι η ενορία. Πολλές ενορίες μαζί, που ανήκουν στην ίδια γεωγραφική περιφέρεια, αποτελούν μια επισκοπή ή μητρόπολη. Σιγά-σιγά, στους επισκόπους των μεγάλων και σημαντικών πόλεων δόθηκε μια ξεχωριστή τιμή. Έτσι δημιουργήθηκαν τα πέντε αρχαία Πατριαρχεία. Αυτά είναι τα Πατριαρχεία της Ρώμης (το οποίο μετά το μεγάλο σχίσμα ακολούθησε δική του χωριστή πορεία), της Κωνσταντινουπόλεως, της Αλεξανδρείας, της Αντιοχείας και των Ιεροσολύμων. Αργότερα δημιουργήθηκαν και άλλα Πατριαρχεία, όπως της Ρωσίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας. Ο Πατριάρχης είναι πρώτος μεταξύ ίσων, πρώτος, δηλαδή, ως προς την τιμή που του αποδίδεται σε σχέση με τους άλλους επισκόπους.
Εκτός από τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία υπάρχουν και οι Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες (διοικητικά ανεξάρτητες) Εκκλησίες, όπως είναι οι Εκκλησίες της Κύπρου, της Ελλάδος, της Πολωνίας, της Αλβανίας, της Τσεχίας και Σλοβακίας.
Τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες έχουν την ποιμαντική ευθύνη για τους ορθόδοξους πιστούς, που ζουν διασπαρμένοι σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι μεγαλύτερες Ορθόδοξες ελληνικές κοινότητες της διασποράς βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στη Δυτική Ευρώπη, στην Αυστραλία και στη Νότια Αφρική.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, όπου και αν βρίσκονται, έχουν την ίδια πίστη και την ίδια Παράδοση. Πολλές φορές η γλώσσα είναι διαφορετική, όπως και κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά της λατρείας, αλλά στην ουσία η λατρευτική ζωή είναι η ίδια παντού. Το γεγονός ότι οι ορθόδοξοι πιστοί των διαφόρων χωρών έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, όχι μόνο δε διασπά την ενότητα της Εκκλησίας, αλλά αποκαλύπτει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Ορθοδοξίας.
Σήμερα προάγεται με έργα αγάπης, αλληλεγγύης, συμπαράστασης, και με μια ανεξάντλητη κοινωνική προσφορά η ενότητα και ο διάλογος μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών αλλά και η συνεργασία και ο διάλογος με τις άλλες χριστιανικές Εκκλησίες και Oμολογίες και τις μη χριστιανικές θρησκείες. Σε δύσκολες ώρες, όπως αυτές που βίωσαν τα τελευταία χρόνια, λόγω του πολέμου, κάποιες βαλκανικές χώρες, η Ορθόδοξη Εκκλησία βρέθηκε στο πλευρό των πασχόντων, στηρίζοντάς τους οικονομικά, ενισχύοντάς τους πνευματικά και προωθώντας το πνεύμα της ειρήνης και της συμφιλίωσης.
ΠΑΡΑΘΕΜΑ
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μια οικογένεια αυτοδιοικούμενων Εκκλησιών. Η ενότητά τους δεν πηγάζει από κάποιο συγκεντρωτικό μηχανισμό, ούτε από την εξουσία κάποιου μοναδικού επισκόπου πάνω σε ολόκληρο το σώμα (την Εκκλησία), αλλά από το σύνδεσμο ενότητας στην πίστη και την κοινωνία των μυστηρίων».
Κάλλιστος Ware, Επίσκοπος Διοκλείας, Η Ορθόδοξη Εκκλησία, σ. 22



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου